Mössor, garn och poncho i ull

Skötselråd

Ullplagg mår bäst av att vädras, det är bra för miljön också! Passa på att hänga ut plagget under tak en fuktig dag. Och blir vintern kall och snörikt finns det inget bättre sätt att fräscha upp sina ullplagg än att lägga ut dem i snön en riktigt kall dag eller över natten, men då gäller det att det inte är slaskväder :-D

Får du fläckar som inte går att borsta bort efter vädring/snötvätt så kan du tvätta med tvätt-maskinens ullprogram, 30ºC. Använd ulltvättmedel och häll 1 msk ättika i sköljvattnet istället för sköljmedel, det är bra både för plagget och miljön, dessutom tar ättikan bort dålig lukt och gör ullen mjukare.

Tvättmaskinens ull-program är det skonsammaste sättet att tvätta ditt plagg eftersom det varken vrider eller knådar plagget, vilket är lätt att göra om man tvättar för hand. Om du tvättar för hand, var noga med att vattnet inte är varmare än 30ºC! Fingervarmt är ca 37ºC och då riskerar du att tova plagget. Torka plagget liggande på handdukar, släta till och forma det när det är vått.

Skulle plagget få noppor så ska de klippas bort. Drar du bort dem så bildas nya noppor.